Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

МИОФАСЦИЈАЛНО ОСЛОБОДУВАЊЕ: Дали може да ми ја ублажи болката во грбот?

Дали овој третман ќе ви помогне во болките во грбот? Ајде да дознаеме…

Според истражувачите, болкaтa во грбот се водечка причина за инвалидитет во светот. Тоа спречува милиони луѓе да работат и да учествуваат во секојдневните активности и влијае на нивното ментално здравје. Бројките се зголемуваат и кај децата и адолесцентите.

Кога наутро ќе се разбудите со болки во грбот и ќе легнете повторно навечер со болки во грбот, тешко е да најдете радост во животот. Работите во кои некогаш сте уживале стануваат болна работа. За жал, поминувањето време со пријателите и семејството може да стане болна иритација.

Како резултат на тоа, многу заболени од болки во грбот стануваат изолирани. Тоа е исто така невидлива болест. Иледувањата понекогаш не покажуват дијагностичка причина; пријателите и семејството може да се сомневаат во легитимноста на вашите поплаки за болка, што доведува до уште поголема осаменост и депресија.

Настрана од болести и повреди, недостатокот на вежбање и времето поминато седејќи на бирото или стуткани над нашите паметни телефони се значајни придонесувачи. Стресот, исто така, влијае на тоа како се носиме. Долгорочниот стрес од работата, долговите, врските или лошото здравје може да резултира со хронична ескалација на хормоните на стрес кортизол и адреналин во нашите тела.

Овие стресови влијаат на флексибилноста, хидратацијата и еластичноста на нашите сврзни ткива и миофасцијата – што резултира со ограничувања и придружна болка.

Терапијата со миофасцијално ослободување помага да се намали болката во грбот со елиминирање на овие ограничувања. Го релаксира телото, така што длабоките слоеви на миофасцијална и висцерална миофасција го одржуваат нашиот ‘рбет флексибилен и нашиот нервен систем оптимално да функционира.

Дали миофасцијалното ослободување може да ја ублажи мојата болка во грбот?

Одговорот е: Да!

Ретко ја забележуваме централната улога на здравјето на ‘рбетот во нашето секојдневие, додека не почувствуваме болки во грбот. Тогаш е тешко да се игнорира.

Без разлика дали се периодични или хронични, болките во грбот имаат значително влијание врз здравјето, расположението, благосостојбата и како се чувствуваме во текот на нашиот секојдневен живот. Нашиот ‘рбет е суштински спој за многу телесни функции.

Болката во грбот ретко се случува во изолација. Обично е придружена со други симптоми, од болки во нозете и колковите до пад на менталното здравје, нарушување на спиењето и депресија или анксиозност.

Хроничната болка е поразителна и додека самите не ја доживеете, тешко е да сфатите како е да се чувствуваат болки секој ден.

Болката може да ве остави да се чувствувате задушени од немир и да ви го исцрпи животот од секаква боја.

Лековите за болка обезбедуваат мало олеснување и обично доаѓаат со цела низа непријатни несакани ефекти. И кога ќе ги исцрпите другите третмани и терапии, тешко е да знаете каде да се обратите за да го вратите вашето здравје.

 

Дали тоа звучи како кај Вас?

Релаксирајте се – тука сме да Ви помогнеме.

Како што го пронајдовте патот до овој блог, веројатно сте слушнале за терапија со миофасцијално ослободување и се прашувате дали може таа да Ви ја ублажи болката во грбот?

Во овој блог, објаснуваме што е терапија со миофасцијално ослободување и како таа помага да се ублажат болките во грбот. Придружете ни се и заедно ќе го одиме низ ова патување.

 

Што е миофасцијално ослободување?

Терапијата со миофасцијално ослободување сè уште е  нова во споредба со другите форми на третман. Многу луѓе не се свесни за придобивките или го мешаат со спортска масажа или традиционална физикална терапија. Тоа е многу повеќе од тоа. Значи, ајде да истражиме како миофасцијалното ослободување помага за болки во грбот:

Миофасцијалното ослободување е мануелен третман кој помага за болки во грбот и ослободување од миофасцијална болка.

Терапијата се фокусира на компресирање, истегнување и продолжување на миофасцијата што ги опкружува вашите мускули, коски, лигаменти и тетиви, како и вашите внатрешни органи и враќање на подвижноста на течностите; одлепувајќи ги ткивата и дозволувајќи им да се лизгаат и повторно да се движат правилно.

 

 

Миофасција е робусно, супер флексибилно сврзно ткиво кое ги обвиткува коските и мускулите низ вашето тело. Кога миофасијата на делови од нашето тело – како што е грбот – станува ограничена, чувствуваме болка, напнатост и ослабена циркулација на крвта поради ограничената флексибилност.

 

Користејќи специјални техники, терапевтите вршат притисок врз точките на активирање и манипулираат со миофасцијата (и ткивото) со методи каде што потсвеста може да се ослободи и да дозволи да се случи промена.

И помагаме на миофасцијата да ја врати еластичноста, овозможувајќи ѝ повторно да се олабави, истегне и издолжи.

 

 

Но, што предизвикува ограничувања на фасција?

Инфекцијата, недостатокот на вежбање, траумата и психолошките проблеми влијаат на нашето миофасцијално ткиво, предизвикувајќи негова контракција и ограничување во движењето. Овој процес може да биде акутна реакција веднаш по повредата – или се развива и влошува во период од месеци или години.

За време на сесијата за третман, вашиот лекар започнува со разговор со вас за тоа кога првпат сте ги забележале симптомите. И дали нешто значајно се случувало во вашиот живот во тоа време. Веднаш се враќаме на повредите и болестите што ги претрпевте како дете.

 

Зошто? Па, верувале или не, можеби имате фасцијални ограничувања во сврзните ткива кои датираат толку долго и може да влијаат на вас. Тоа може да биде повреда од детството што ќе предизвика болка во грбот денес.

Тоа може да биде ткиво со лузни или начинот на кој вашето тело се прилагодило на повредата/воспалението – или може да биде нешто многу поскоро.

Но, за нас, сè е релевантно за вашата моментална слика за болка.

По терапијата со миофасцијално ослободување, протокот на крв, циркулацијата на кислородот и лимфната дренажа низ телото драстично се подобруваат. Ослободувањето и поврзаното чувство на олеснување, исто така, ви помагаат да се опуштите – промовирајќи одговор на исцелување и „исклучување“ на одговорот за преживување во борба или бегство.

 

 

Обично ќе бидат потребни последователни сесии на третман за целосно решавање. Сепак, ќе почнете да чувствувате резултати веднаш по првиот третман. Сигурно ќе се чувствувате поопуштено и „ослободени“. Некои пациенти ни велат дека тоа е најдоброто што го чувствувале со години.

 

Надвор од ортопедските состојби и синдромот на миофасцијална болка, миофасцијалното ослободување може – меѓу многу други состојби – да третира мигрена, хронични главоболки, проблеми со циркулацијата и тинитус.