Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

Ова е најстарата физиотерапевтска техника која сè уште се користи. Иако во последните децении се развиени многу софистицирани апарати за масажа, сепак ниту еден од нив не успеал да ги промени рацете на искусен физиотерапевт. Оние кои се заинтересирани за филозофијата на новата ера би рекле дека тоа е поради размената на енергија помеѓу масерот и пациентот. Но, тоа е можеби поради прецизното чувство со кое терапевтот ја релаксира тензијата на мускулите и ја намалува или елиминира болката.


Зајакнување на циркулацијата на крвта и лимфата

Физиолошки, масажата ја зајакнува циркулацијата на крвта и лимфата, така што третираното место малку се загрева, доаѓа и до намалување на мускулниот тонус (напнатост при неактивност). На клеточно ниво, мембранската пенетрација е зголемена и метаболизмот се забрзува. Најновите истражувања покажуваат и низа други позитивни ефекти. Просечниот човек веројатно би бил збунет од палетата масажи кои се нудат денес, главно со некои необични и егзотични имиња. Понекогаш може да изгледа дека некои од овие техники имаат убави и чудесни карактеристики. Но, постои една едноставна поделба што може да го олесни разбирањето. Постојат два вида масажи – медицинска и немедицинска. Првите имаат строга примена во лекувањето на специфични болести и состојби. Навистина е важно масажите да ги прави експерт за масажа со соодветно медицинско образование. Само со тие техники би можело да се елиминира болката, мускулниот грч, да се намали триењето, отокот или позитивно да се влијае на некој друг симптом на непријатност.

Добрата масажа создава чувство на пријатност, сила и среќа!

Во комбинација со други лековити третмани, масажата е навистина моќна во воспоставување на состојба на целосно функционален локомоторен, кардиоваскуларен и нервен систем. Немедицинските масажи служат за релаксација на дел или на целото тело. Овие масажи најчесто се користат за ублажување на стресот. Со спроведување на масажата, опфаќајќи го целото тело, правиме целосна релаксирачка масажа. Со правење масажа на делови од телото се изведува таканаречената парцијална масажа. Поради позитивната реакција на целиот организам, стана јасно зошто масажата стана неизбежен дел од секојдневието, за лековити цели и уживање. Без оглед на видот на масажата што се користи, резултатот мора да биде духовно и телесно ослободување и длабока релаксација. Масажата е најдобриот начин да се постигне релаксација и да се одржи здравјето. Масажата не може да ги излечи сите болести, но секако може да ја подобри општата состојба на организмот, да ги намали тешкотиите и да го забрза процесот на заздравување. Секој човек има потреба да се опушти и извесно време да избега од секојдневието. Главоболки, грчеви, несоница, напнатост, стрес се само дел од работите што може да се ублажат со масажа. Резултатот мора да биде духовно и телесно ослободување и длабока релаксација.