Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

МАНУЕЛНА ЛИМФНА ДРЕНАЖА кај Лимфедема

Мануелна лимфна дренажа

Мануелна лимфната дренажа е специјализирана техника на масажа, базирана на анатомијата на лимфниот систем која е дизајнирана да го намали отокот преку подобрување на лимфната дренажа.Таа овозможува да се пренасочи течноста од областите каде што е присутен отокот, кон функционалните лимфни јазли. Мануелна лимфна дренажа е техника што ја користиме за да ја вратиме рамнотежата помеѓу течностите во телото.

 

Кои се ефектите од лимфната дренажа?

Мануелна лимфна дренажа има корисен ефект врз лимфниот систем, автономниот нервен систем, сензорните патишта на рефлексот на болката и имунолошкиот систем. Го отстранува вишокот вода и протеини од ткивата, го отстранува метаболниот отпад и токсините, го зголемува производството на лимфоцити, го намалува стресот и болката, доведува до релаксација и го зголемува степенот на отпорност за одбрана од инфекции.

Како се применува мануелната лимфна дренажа?

Се применуваат специфични движења на рацете на површината на кожата и се следат анатомските лимфни патишта на телото за да се промовира дренажа од погодениот екстремитет. Тоа вклучува нежно пумпање на кожата.Се изведува сегментално, никогаш цело тело, со исто темпо и притисок, со почитување на насоката и по точен редослед. Пред третманот се вршат мерења на екстремитетите за да се оцени состојбата по терапијата.

Овие движења се бавни и повторувачки во сесија која трае од 20 мин до 60 мин, изведени од страна на професионални лиценцирани MLD терапевти. Тие го определуваат  бројот на сесиите и нивното времетраење во зависност од тоа како телото реагира на масажата и колку бргу се реапсорбира течноста.

Која е структурата и функцијата на лимфниот систем?

Лимфниот систем е вториот циркулаторен систем покрај крвотокот и е од отворен тип. Се состои од лимфни садови, лимфни јазли и лимфоидни органи низ кои постојано циркулира лимфата. Главната улога на лимфниот систем е да се собере вишокот течност од ткивата, да се прочисти и да се врати во крвотокот. Оваа е важна улога бидејќи многу супстанции континуирано истекуваат од капиларите од крвта во околните ткива. Кога лимфниот систем не може да успее да ги отстрани овие вишок течности, тие можат да се акумулираат, да предизвикаат оток и потенцијално да го зголемат ризикот од инфекција.

 

Важноста на лимфните јазли

Лимфните јазли се станици за филтрирање на телото и се наоѓаат насекаде за да реагираат на бактерии, токсини и мртви клетки. Тие се одговорни за борба против инфекции и зајакнување на имунолошките способности на телото. Лимфните јазли се наоѓаат во различни делови од телото: Ингвинална (препоните), Аксиларни (пазуви), Супраклавикуларна (над клучната коска), Епитрохлеарно (над лактот), Цервикален (врат).

Лимфедемот се јавува кога лимфните јазли се оштетени или отстранети и не можат правилно да се исцедат. Аксиларните лимфни јазли најчесто се погодени од рак на дојка и може да се отстранат за време на операцијата или да се оштетат за време на третман со зрачење, што може да предизвика нарушување во филтрацијата на течноста што резултира со лимфедем на горните екстремитети. Ова се нарекува секундарен лимфедем.

Што точно е лимфата?

Лимфата е безбојна до малку жолта течност која се формира со истиснување на крвта низ ѕидовите на крвните капилари и се собира во меѓуклеточниот простор. Содржи вода, протеини и штетни материи. Откако ќе се собере доволно количество лимфа во меѓуклеточниот простор, таа влегува во лимфниот капилар, потоа поминува во лимфниот сад и стигнува до лимфните јазли. Во нив лимфата се распаѓа и микроорганизмите се уништуваат. Остатокот од непреработената лимфна течност патува кон поголемите лимфни канали и се влева во торакалниот лимфен канал и десниот лимфен канал, кои дополнително ја транспортираат до горната шуплива вена каде што влегува во венската циркулација на крвта.

Кога доаѓа до стагнација на лимфата?

Одредени патолошки состојби може да го нарушат балансот на течности, што доведува до формирање на едем. Фактори кои влијаат на формирањето на едемот се зголемување на капиларниот хидростатички притисок (прекумерно задржување на сол и вода, вишок венски притисок, срцева слабост), хипопротеинемија (губење на протеини во урината, заболувања на црниот дроб, неухранетост), зголемување на капиларна пропустливост (бактериски инфекции) и блокирање на лимфното враќање (рак, инфекции, ткиво со лузни, и сл.).

Што е Лимфедем?

Лимфедем или лимфна обструкција е долгорочна состојба во која вишокот течност се собира во ткивата што предизвикува оток (едем). Предизвикана е од блокирање на лимфниот систем т.е лимфен застој. Како резултат на повреди, хируршки зафати или поради зрачење кај малигни заболувања, доаѓа до прекумерна акумулација на течност и протеини во меѓуклеточниот простор. Оваа состојба може да се појави на екстремитетите, трупот, стомакот, главата, вратот и гениталиите. Ако не се лекува, може да предизвика хронично воспаление и фиброза на погоденото ткиво.

Кога користиме лимфна дренажа?

Лимфната дренажа се користи во многу патолошки процеси бидејќи нема многу контраиндикации за нејзиното изведување. Има важна улога во физиотерапијата, спортската медицина, рехабилитацијата и после зрачната терапија, но и во козметичките третмани на лицето и телото.

 

 

Индикации

Лимфедем, хроничен ревматизам, спортски повреди, хематоми, лузни, хируршки интервенции, козметичка област, детоксикација на кожата, парасимпатична активација, намалување на болката, општа релаксација, уморни и тешки нозе, главоболка и мигрена, хроничен целулитис и др.

Контраиндикации

Малигни заболувања, акутни инфекции од секаков вид, бубрежна дисфункција, фебрилни состојби, акутни алергиски реакции, тромбоза, конгестивна срцева слабост.