Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

РЕФЛЕКСОЛОГИЈА – КОГА ТРЕБА ДА СЕ ОДИ КАЈ РЕФЛЕКСОТЕРАПЕВТ?

Првиот третман е всушност дијагностички, бидејќи болката во одредена точка на стапалото покажува кој орган страда. Тој му кажува на терапевтот дали се работи за акутна или хронична болест. Доколку веќе имате некој здравствен проблем, посочете го кај вашиот терапевт-рефлексолог. Тој многу брзо ќе го почувствува проблемот. Ако болката во стапалото е остра и продорен, проблемот е акутен. Од друга страна, досадната болка во стапалата обично укажува на хронично нарушување кое енергично ослабнало одреден орган.

Меѓутоа, кога терапевтот вели дека, на пример, има „недостаток – енергетски дефицит во бубрезите“, тоа не мора да значи дека му дијагностицирале бубрежна болест. Потоа, како што толкува традиционалната кинеска медицина, станува збор за недостаток на свежина во телото. Тоа е придружено со постојано чувство на слабост – хроничен замор, вознемиреност и страв, неволност и апатија. Овие состојби често се поврзуваат со болести на одредени органи.

Древната техника на масажа на стапалата како превенција од болести – Рефлексната масажа на стапалата е најефикасна доколку се применува превентивно, пред да се појават симптомите на болеста.

Најдобри резултати се постигнуваат во третманот на функционални нарушувања, како што се: главоболка, мигрена, несоница и невроза.

Рефлексотерапија третира болки во вратот и рамената или помеѓу лопатките, ја ублажува болната менструација, ишијас – лумбаго. Многу е ефикасен за проблеми со варењето, гастритис, опстипција. Ефикасно делува на спортски повреди, алергии, го проредчува ноќното мокрење. Помага во лекување на импотенција и стерилитет, но најмногу се користи за ублажување на последиците од стресот и ревматолошките заболувања. Покрај тоа, рефлексологијата на стапалата се препорачува како дел од програмата за слабеење.

Рефлексолошкиот третман се препорачува за луѓе од сите возрасти – бебиња, деца, адолесценти, возрасни и постари лица. На здравите им помага да го одржат своето здравје, а на болните полесно да ги надминат болестите. Поради својата достапност и занемарливите контраиндикации, рефлексологијата на стапалата ги има сите предиспозиции да стане дел од нашето секојдневие.

Рефлексологијата е незаменлив метод при детоксикација на црниот дроб Детоксикацијата на организмот добива се поголемо значење, поради бројните штетни влијанија на средината во која живееме.

Рефлексологијата на стапалата е првенствено терапевтска масажа, која е важна и во периодот на чистење од токсини. Поаѓа од позицијата дека на стапалата се наоѓаат рефлексните точки на сите органи, жлезди и делови од телото. Прецизен притисок врз соодветните точки делува на одреден орган или дел од телото. Така, се стимулираат одбранбените потенцијали на ослабените и заболените органи. Во периодот на детоксикација – рефлексотерапијата е вредна поддршка. За време на третманот се стимулираат 7.000 нервни завршетоци на стапалата. Исто така, треба да се напомене дека телото ги насочува токсините колку што е можно подалеку од срцето. Најчесто се собираат на стапалата кои се многу чувствителни, така што рефлексологијата игра незаменлива улога во детоксикацијата.

        

Кога телото се детоксицира со помош на рефлексологијата, посебно внимание се посветува на рефлексната точка за црниот дроб. Овој орган има над 500 функции во телото. Најважни од нив се: прочистување на крвта, елиминација на токсините, регулирање на крвниот притисок и метаболизмот. Тоа е исто така важна рефлексна точка за бубрезите со цел да се елиминираат штетните материи и да се намали задржувањето на течностите во телото.

Клучни зборови: рефлексотерапија, детоксикацја, црн дроб, несоница, анксиозност, главоболка.

СВЕТСКИ КОНГРЕС ЗА ОСТЕОПОРОЗА, ОСТЕОАРТРИТИС И МУСКУЛОСКЕЛЕТНИ ЗАБОЛУВАЊА – 11-14 Април 2024, Лондон, Англија

   

Во склоп на континуирана професионална едукација во нашата Установа, Д-р сци Снежана Лазаревска во период од 11-14 Април 2024 год. активно учествуваше на Светскиот Конгрес за остеопороза, остеоартритис и мускулоскелетни заболувања, кој се одржа во х.Хилтон Метропол, Лондон, Обединето Кралство – Англија

                    

 

На Конгресот учествуваа еминентни медицински професионалци од целиот свет, 9755 учесници и беа претставени најнови достигнувања во дијагностика, лекување, медицинска рехабилитација и научни истражувања во областа на остеопорозата, остеоартрозата и мускулоскелетни заболувања.

                                         

Д-р сци Снежана Лазаревска нашата Установа ја претстави со научно истражување:

SIGNIFICANCE OF EARLY REHABILITATION AND APPLICATION OF MYOFASCIAL MANIPULATION IN LUMBAR SYNDROME

                              

И како коавтор на два труда:

STRESS FRACTURE OF BASE OF FIFTH METATARSAL BONE IN A PATIENT WITH OSTEOPOROSIS AND ESSENTIAL THROMBOCYTHEMIA (ET)

PAIN RELIEF AND IMPROVED QUALITY OF LIFE AFTER SWITCHING ORAL BIPHOSPONATE TREATMENT TO DENOSUMAB IN PATIENT WITH OSTEOPOROTIC MULTIPLE VERTEBRAL FRACTURES

           

 

МАНУЕЛНА ЛИМФНА ДРЕНАЖА кај Лимфедема

Мануелна лимфна дренажа

Мануелна лимфната дренажа е специјализирана техника на масажа, базирана на анатомијата на лимфниот систем која е дизајнирана да го намали отокот преку подобрување на лимфната дренажа.Таа овозможува да се пренасочи течноста од областите каде што е присутен отокот, кон функционалните лимфни јазли. Мануелна лимфна дренажа е техника што ја користиме за да ја вратиме рамнотежата помеѓу течностите во телото.

 

Кои се ефектите од лимфната дренажа?

Мануелна лимфна дренажа има корисен ефект врз лимфниот систем, автономниот нервен систем, сензорните патишта на рефлексот на болката и имунолошкиот систем. Го отстранува вишокот вода и протеини од ткивата, го отстранува метаболниот отпад и токсините, го зголемува производството на лимфоцити, го намалува стресот и болката, доведува до релаксација и го зголемува степенот на отпорност за одбрана од инфекции.

Како се применува мануелната лимфна дренажа?

Се применуваат специфични движења на рацете на површината на кожата и се следат анатомските лимфни патишта на телото за да се промовира дренажа од погодениот екстремитет. Тоа вклучува нежно пумпање на кожата.Се изведува сегментално, никогаш цело тело, со исто темпо и притисок, со почитување на насоката и по точен редослед. Пред третманот се вршат мерења на екстремитетите за да се оцени состојбата по терапијата.

Овие движења се бавни и повторувачки во сесија која трае од 20 мин до 60 мин, изведени од страна на професионални лиценцирани MLD терапевти. Тие го определуваат  бројот на сесиите и нивното времетраење во зависност од тоа како телото реагира на масажата и колку бргу се реапсорбира течноста.

Која е структурата и функцијата на лимфниот систем?

Лимфниот систем е вториот циркулаторен систем покрај крвотокот и е од отворен тип. Се состои од лимфни садови, лимфни јазли и лимфоидни органи низ кои постојано циркулира лимфата. Главната улога на лимфниот систем е да се собере вишокот течност од ткивата, да се прочисти и да се врати во крвотокот. Оваа е важна улога бидејќи многу супстанции континуирано истекуваат од капиларите од крвта во околните ткива. Кога лимфниот систем не може да успее да ги отстрани овие вишок течности, тие можат да се акумулираат, да предизвикаат оток и потенцијално да го зголемат ризикот од инфекција.

 

Важноста на лимфните јазли

Лимфните јазли се станици за филтрирање на телото и се наоѓаат насекаде за да реагираат на бактерии, токсини и мртви клетки. Тие се одговорни за борба против инфекции и зајакнување на имунолошките способности на телото. Лимфните јазли се наоѓаат во различни делови од телото: Ингвинална (препоните), Аксиларни (пазуви), Супраклавикуларна (над клучната коска), Епитрохлеарно (над лактот), Цервикален (врат).

Лимфедемот се јавува кога лимфните јазли се оштетени или отстранети и не можат правилно да се исцедат. Аксиларните лимфни јазли најчесто се погодени од рак на дојка и може да се отстранат за време на операцијата или да се оштетат за време на третман со зрачење, што може да предизвика нарушување во филтрацијата на течноста што резултира со лимфедем на горните екстремитети. Ова се нарекува секундарен лимфедем.

Што точно е лимфата?

Лимфата е безбојна до малку жолта течност која се формира со истиснување на крвта низ ѕидовите на крвните капилари и се собира во меѓуклеточниот простор. Содржи вода, протеини и штетни материи. Откако ќе се собере доволно количество лимфа во меѓуклеточниот простор, таа влегува во лимфниот капилар, потоа поминува во лимфниот сад и стигнува до лимфните јазли. Во нив лимфата се распаѓа и микроорганизмите се уништуваат. Остатокот од непреработената лимфна течност патува кон поголемите лимфни канали и се влева во торакалниот лимфен канал и десниот лимфен канал, кои дополнително ја транспортираат до горната шуплива вена каде што влегува во венската циркулација на крвта.

Кога доаѓа до стагнација на лимфата?

Одредени патолошки состојби може да го нарушат балансот на течности, што доведува до формирање на едем. Фактори кои влијаат на формирањето на едемот се зголемување на капиларниот хидростатички притисок (прекумерно задржување на сол и вода, вишок венски притисок, срцева слабост), хипопротеинемија (губење на протеини во урината, заболувања на црниот дроб, неухранетост), зголемување на капиларна пропустливост (бактериски инфекции) и блокирање на лимфното враќање (рак, инфекции, ткиво со лузни, и сл.).

Што е Лимфедем?

Лимфедем или лимфна обструкција е долгорочна состојба во која вишокот течност се собира во ткивата што предизвикува оток (едем). Предизвикана е од блокирање на лимфниот систем т.е лимфен застој. Како резултат на повреди, хируршки зафати или поради зрачење кај малигни заболувања, доаѓа до прекумерна акумулација на течност и протеини во меѓуклеточниот простор. Оваа состојба може да се појави на екстремитетите, трупот, стомакот, главата, вратот и гениталиите. Ако не се лекува, може да предизвика хронично воспаление и фиброза на погоденото ткиво.

Кога користиме лимфна дренажа?

Лимфната дренажа се користи во многу патолошки процеси бидејќи нема многу контраиндикации за нејзиното изведување. Има важна улога во физиотерапијата, спортската медицина, рехабилитацијата и после зрачната терапија, но и во козметичките третмани на лицето и телото.

 

 

Индикации

Лимфедем, хроничен ревматизам, спортски повреди, хематоми, лузни, хируршки интервенции, козметичка област, детоксикација на кожата, парасимпатична активација, намалување на болката, општа релаксација, уморни и тешки нозе, главоболка и мигрена, хроничен целулитис и др.

Контраиндикации

Малигни заболувања, акутни инфекции од секаков вид, бубрежна дисфункција, фебрилни состојби, акутни алергиски реакции, тромбоза, конгестивна срцева слабост.

 

 

 

 

МИОФАСЦИЈАЛНО ОСЛОБОДУВАЊЕ: Дали може да ми ја ублажи болката во грбот?

Дали овој третман ќе ви помогне во болките во грбот? Ајде да дознаеме…

Според истражувачите, болкaтa во грбот се водечка причина за инвалидитет во светот. Тоа спречува милиони луѓе да работат и да учествуваат во секојдневните активности и влијае на нивното ментално здравје. Бројките се зголемуваат и кај децата и адолесцентите.

Кога наутро ќе се разбудите со болки во грбот и ќе легнете повторно навечер со болки во грбот, тешко е да најдете радост во животот. Работите во кои некогаш сте уживале стануваат болна работа. За жал, поминувањето време со пријателите и семејството може да стане болна иритација.

Како резултат на тоа, многу заболени од болки во грбот стануваат изолирани. Тоа е исто така невидлива болест. Иледувањата понекогаш не покажуват дијагностичка причина; пријателите и семејството може да се сомневаат во легитимноста на вашите поплаки за болка, што доведува до уште поголема осаменост и депресија.

Настрана од болести и повреди, недостатокот на вежбање и времето поминато седејќи на бирото или стуткани над нашите паметни телефони се значајни придонесувачи. Стресот, исто така, влијае на тоа како се носиме. Долгорочниот стрес од работата, долговите, врските или лошото здравје може да резултира со хронична ескалација на хормоните на стрес кортизол и адреналин во нашите тела.

Овие стресови влијаат на флексибилноста, хидратацијата и еластичноста на нашите сврзни ткива и миофасцијата – што резултира со ограничувања и придружна болка.

Терапијата со миофасцијално ослободување помага да се намали болката во грбот со елиминирање на овие ограничувања. Го релаксира телото, така што длабоките слоеви на миофасцијална и висцерална миофасција го одржуваат нашиот ‘рбет флексибилен и нашиот нервен систем оптимално да функционира.

Дали миофасцијалното ослободување може да ја ублажи мојата болка во грбот?

Одговорот е: Да!

Ретко ја забележуваме централната улога на здравјето на ‘рбетот во нашето секојдневие, додека не почувствуваме болки во грбот. Тогаш е тешко да се игнорира.

Без разлика дали се периодични или хронични, болките во грбот имаат значително влијание врз здравјето, расположението, благосостојбата и како се чувствуваме во текот на нашиот секојдневен живот. Нашиот ‘рбет е суштински спој за многу телесни функции.

Болката во грбот ретко се случува во изолација. Обично е придружена со други симптоми, од болки во нозете и колковите до пад на менталното здравје, нарушување на спиењето и депресија или анксиозност.

Хроничната болка е поразителна и додека самите не ја доживеете, тешко е да сфатите како е да се чувствуваат болки секој ден.

Болката може да ве остави да се чувствувате задушени од немир и да ви го исцрпи животот од секаква боја.

Лековите за болка обезбедуваат мало олеснување и обично доаѓаат со цела низа непријатни несакани ефекти. И кога ќе ги исцрпите другите третмани и терапии, тешко е да знаете каде да се обратите за да го вратите вашето здравје.

 

Дали тоа звучи како кај Вас?

Релаксирајте се – тука сме да Ви помогнеме.

Како што го пронајдовте патот до овој блог, веројатно сте слушнале за терапија со миофасцијално ослободување и се прашувате дали може таа да Ви ја ублажи болката во грбот?

Во овој блог, објаснуваме што е терапија со миофасцијално ослободување и како таа помага да се ублажат болките во грбот. Придружете ни се и заедно ќе го одиме низ ова патување.

 

Што е миофасцијално ослободување?

Терапијата со миофасцијално ослободување сè уште е  нова во споредба со другите форми на третман. Многу луѓе не се свесни за придобивките или го мешаат со спортска масажа или традиционална физикална терапија. Тоа е многу повеќе од тоа. Значи, ајде да истражиме како миофасцијалното ослободување помага за болки во грбот:

Миофасцијалното ослободување е мануелен третман кој помага за болки во грбот и ослободување од миофасцијална болка.

Терапијата се фокусира на компресирање, истегнување и продолжување на миофасцијата што ги опкружува вашите мускули, коски, лигаменти и тетиви, како и вашите внатрешни органи и враќање на подвижноста на течностите; одлепувајќи ги ткивата и дозволувајќи им да се лизгаат и повторно да се движат правилно.

 

 

Миофасција е робусно, супер флексибилно сврзно ткиво кое ги обвиткува коските и мускулите низ вашето тело. Кога миофасијата на делови од нашето тело – како што е грбот – станува ограничена, чувствуваме болка, напнатост и ослабена циркулација на крвта поради ограничената флексибилност.

 

Користејќи специјални техники, терапевтите вршат притисок врз точките на активирање и манипулираат со миофасцијата (и ткивото) со методи каде што потсвеста може да се ослободи и да дозволи да се случи промена.

И помагаме на миофасцијата да ја врати еластичноста, овозможувајќи ѝ повторно да се олабави, истегне и издолжи.

 

 

Но, што предизвикува ограничувања на фасција?

Инфекцијата, недостатокот на вежбање, траумата и психолошките проблеми влијаат на нашето миофасцијално ткиво, предизвикувајќи негова контракција и ограничување во движењето. Овој процес може да биде акутна реакција веднаш по повредата – или се развива и влошува во период од месеци или години.

За време на сесијата за третман, вашиот лекар започнува со разговор со вас за тоа кога првпат сте ги забележале симптомите. И дали нешто значајно се случувало во вашиот живот во тоа време. Веднаш се враќаме на повредите и болестите што ги претрпевте како дете.

 

Зошто? Па, верувале или не, можеби имате фасцијални ограничувања во сврзните ткива кои датираат толку долго и може да влијаат на вас. Тоа може да биде повреда од детството што ќе предизвика болка во грбот денес.

Тоа може да биде ткиво со лузни или начинот на кој вашето тело се прилагодило на повредата/воспалението – или може да биде нешто многу поскоро.

Но, за нас, сè е релевантно за вашата моментална слика за болка.

По терапијата со миофасцијално ослободување, протокот на крв, циркулацијата на кислородот и лимфната дренажа низ телото драстично се подобруваат. Ослободувањето и поврзаното чувство на олеснување, исто така, ви помагаат да се опуштите – промовирајќи одговор на исцелување и „исклучување“ на одговорот за преживување во борба или бегство.

 

 

Обично ќе бидат потребни последователни сесии на третман за целосно решавање. Сепак, ќе почнете да чувствувате резултати веднаш по првиот третман. Сигурно ќе се чувствувате поопуштено и „ослободени“. Некои пациенти ни велат дека тоа е најдоброто што го чувствувале со години.

 

Надвор од ортопедските состојби и синдромот на миофасцијална болка, миофасцијалното ослободување може – меѓу многу други состојби – да третира мигрена, хронични главоболки, проблеми со циркулацијата и тинитус.

 

ЧУВСТВОТО НА ЗАДОВОЛСТВО – Дали Ви се допаѓа?

Кој ни помага во ова

Неговото Височество #Dopamin

Допаминот е важен невротрансмитер во мозокот кој има многу функции. Во основа, тој делува како хемиски гласник помеѓу невроните (нервните клетки).

Кога ќе поврзете одредена активност со задоволство, само исчекувањето може да биде доволно за да го подигне нивото на допамин.

А што може да не задоволи? Храна, секс, спорт, танцување, шопинг или било што друго во кое уживаме може да предизвика чувство на задоволство.


                               

Кога се ослободува во големи количини, допаминот создава чувство на задоволство и награда, што не мотивира да повториме одредено однесување.

Спротивно на тоа, ниските нивоа на допамин се поврзани со намалена мотивација и намален ентузијазам за работи кои би ги возбудиле повеќето луѓе.

КАКО ДА СЕ СТИМУЛИРА ЛАЧЕЊЕТО НА ДОПАМИНОТ?

1. Редовно вежбајте

2. Спијте доволно

3. Слушајте музика

4. Медитирајте

5. Земете малку сонце

6. Јадете повеќе протеини

7. Исклучете ги заситените масти од исхраната

8. Јадете повеќе мешунки

9. Консумирајте пробиотици (цревата се нарекуваат „втор мозок”, бидејќи содржат голем број нервни клетки, кои произведуваат многу невротрансмитери, вклучувајќи го и допаминот)
10. Земете суплементи: железо, ниацин, фолна киселина, витамин Б6, магнезиум, витамин Д, куркума и зелен чај.

Но има уште нешто…🤔

Употребата на паметни телефони, односно социјалните мрежи е поврзана со зголемено лачење на допамин, но за да не станеме зависни од социјалните мрежи, односно од чувството на задоволство кое не обзема кога ќе добиеме лајк на фотографија, ограничете го дневното користење на социјалните мрежи до неколку часа и практикувајте: излегување надвор, вежби за дишење на чист воздух, трчање, пливање, сончање, пиење кафе со пријател, разменување бакнежи, прегратки…..и секако РЕЛАКСАЦИОНА МАСАЖА во Ласер Мед.

#задоволство #Dopamin #масажа #релаксација #massage #relaxation massage #satisfaction #exercise #вежбање

ЦЕРВИКОБРАХИЈАЛЕН СИНДРОМ – многу чест здравствен проблем кај современиот човек

Што претставува Цервикобрахијален сидром ?

  • Цервикобрахијалниот синдром претставува  група на симптоми кои се манифестираат со болка и вкочанетост во вратот, рамениот појас , главоболка, болка долж едната или двете раце и трнење во рацете. Познато е и како цервикобрахиалгија  поради  што има компресија на брахијалниот плексус  (група) нерви кои излегуваат од цервикалниот ‘рбет, се протегаат до рамото, по должината на раката и завршуваат во рака.

       

 

Read More

МАСАЖА – Курс по Основи на Масажа

Нашата Установа во склоп на имплементација на Обуки од областа физикална терапија и медицинска рехабилитација во период од 22-23.07 2023 година,  успешно го реализираше Курсот по Основи на Масажата.

 

   

Обуката беше спроведена под водство на Инструкторката: Дипл. Фт. Олгица Стојковски

 

 

Им честитаме на учесниците на успешно совладаните вештини на Масажната техника која датира уште од древното време, а во која и денес популацијата го пронаоѓа лекот за бројни здравствени проблеми, опуштање и релаксација.

Read More

МАСАЖА – Курс по Основи на Масажа

Нашата Установа во склоп на имплементација на Обуки од областа физикална терапија и медицинска рехабилитација во период од 11-12.03 2023 година,  успешно го реализираше Курсот по Основи на Масажата.

   

Обуката беше спроведена под водство на Инструкторката: Дипл. Фт. Олгица Стојковски

      

Им честитаме на учесниците на успешно совладаните вештини на Масажната техника која датира уште од древното време, а во која и денес популацијата го пронаоѓа лекот за бројни здравствени проблеми, опуштање и релаксација.

    

Read More

Важноста на РЕХАБИЛИТАЦИЈАТА кај плато тибијална фрактурa

Зглобот на коленото (аrt.genu) е еден од најсложените зглобови во човечкиот организам. Тој ги поврзува кондилите на бутната коска со кондилите на тибијата и пателата. Тибијално плато е проксималниот артикуларен дел на тибијата.

Повредите на овој зглоб и на составните негови делови се чести поради неговата мобилност како и целосниот пренос на телесната тежина.

Кои се ризик фактори за настанување на оваа фрактура?

  • Високо енергетски трауми кај помлади лица и тоа:

Сообраќајни несреќи,

– Скокање со падобранец,

– Ударни спортови,скијање и сл.

  • Ниско енергетски трауми кај по стари лица и тоа

– Остеопороза

– Сплит повреди

Механизам на повреда

  • Удар од латералната страна на коленото при фиксирано стапало односо абдукцуионен –валгус тип.
  • Удар од медијална страна на коленото односно аддукционен ,,О” тип.
  • Аксијална компресија по оската на двете коски.

Класификација на плато-тибијалната фрактура:

Постојат повеќе класификации, но највеќе се употребува класификацијата на Schatzker и АО класификацијата.

По  класификацијата на  Schatzker, разликуваме 6 типа:

1.Тип I или минимално поместена фрактура– Ова најчесто се јавува кај млади пациенти со силна коска, која се спротивставува на депресијата.

2.Тип II или фрактура со поделена компресија (или депресија), се гледа кога фрактурата на латералната плато станува депресивна. Фрактури од тип II често се јавуваат кај пациенти со остеопороза или лош квалитет на коските.

3.Тип III или ниско енергетски фрактури, кои вклучуваат постари и остеопоротични пациенти каде што има централна или периферна депресија на латералното плато без клинеста фрактура забележана кај тип I и тип II. Тоа е повреда на „чиста депресијa”.

4.Тип IV фрактура на медијално плато носи најлоша прогноза од сите видови. Ова се должи на поврзаната повреда на меките ткива што често се случува. Може да се јави кај постари пациенти со ниско енергетска повреда, бидејќи медијалното тибијално плато се распаѓа на фрагменти или кај млади луѓе настрадани во несреќи при голема брзина.

5.Тип V или поделена бикондиларна фрактура– фрактура на латералното и на медијалното тибијално плато, обично со латерална депресија.

6.Тип VI бикондиларна фрактура е фрактура со дисоцијација на дијафизата од метафизата

Read More

МАСАЖА – Курс по Основи на Масажа

Нашата Установа во склоп на имплементација на Обуки од областа физикална терапија и медицинска рехабилитација во период од 28-29.01 2023 година,  успешно го реализираше Курсот по Основи на Масажата.

       

Обуката беше спроведена под водство на Инструкторката: Дипл. Фт. Олгица Стојковски

 

   

Им честитаме на учесниците на успешно совладаните вештини на Масажната техника која датира уште од древното време, а во која и денес популацијата го пронаоѓа лекот за бројни здравствени проблеми, опуштање и релаксација.

                         

Read More