Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

Педијатриската рехабилитација е област на физикална медицина која вклучува третман на деца од новороденче до 18-годишна возраст. Рехабилитацијата на децата претставува најчувствителна категорија на едно општество и е голем предизвик за еден професионалец во процесот на рехабилитација. Потребна е посветеност и подреденост на сите елементи на кариерата за да се стекне знаење и да се совладаат вештините неопходни за пристапот за хабилитација и рехабилитација на повреденото или болно дете. Креирањето на програмата за рехабилитација се врши со индивидуален пристап кон секое дете.

Во детската рехабилитација најчесто се третираат следниве болести и состојби:

 • Повреди на мускулно-скелетниот систем
 • Деформации на 'рбетот, стапалата и колената
 • Доцнење во психомоторниот развој
 • Невро-развојни пореметувања
 • Церебрална парализа
 • Мускулна дистрофија
 • Лезии на периферните нерви
 • Фрактури на коските
 • Ревматолошки заболувања (артритис)
 • Повреди при породување - Тортиколис, Пареза на брахијален плексус

Ортопедско-травматски повреди

Децата секојдневно се изложени на потенцијални повреди. За време на игра, тренинг и училиште често се случуваат падови и повреди кои можат да бидат од посериозен карактер. Според медицинската статистика, децата се повредени десет пати почесто од возрасните. Ова е исклучително важен податок, а Ласер Мед ја има најдобрата статистика за третман на болки, повреди и деформитети кај децата бидејќи делуваме брзо, ефикасно и квалитетно.

Невро-развојни пореметувања

Бобат метод - Третман на стимулација на бавен моторен развој

Методот по Бобат е невро-развојен третман за проценка и третман на деца кои страдаат од церебрална парализа и други невролошки состојби. Целта на терапијата е да му овозможи на детето да учествува во секојдневниот живот, а детското секојдневие е играта. Преку игра, децата учат движење, создаваат модели на движење и влијаат на когнитивниот развој. Терапијата е прилагодена на секое дете поединечно и ја врши високо едуциран терапевт.

Војта терапија

Според Војта методот, дијагностичката процедура е функционална анализа за проценка на зрелоста на централниот нервен систем кај децата во првото и второто тримесечје. Се изведува преку позициони реакции кои претставуваат движења на телото предизвикани од одредена положба. Тоа се всушност рефлексни активности кои се одвиваат во неколку фази и претставуваат објективни показатели за развојот на мозокот. Раната дијагноза и третман имаат многу поголеми шанси да развијат добри моторни модели и да ја спречат или барем да ја ублажат клиничката слика поради оштетување или нарушувања на моторниот центар. Примената на рана хабилитација и третман го поттикнува развојот на централниот нервен систем, побрз развој и подобрување на нервните врски или синапси.

Масажа за бебиња

Во пракса се покажа дека со редовно примена на масажа може да се забележи дека бебето побрзо заспива, подобро се храни и многу често ги ублажува грчевите или значително ги ублажува. Покрај смирувачкиот и релаксирачки ефект, масажата има корисен ефект врз варењето и движењето на дебелото црево и може успешно да ги замени лековите кои се даваат на бебињата кои имаат проблем со перисталтика. Имунолошкиот систем е посилен, што значи дека бебето е отпорно и ретко е болно. Ова е резултат на елиминација на токсините, што се постигнува со редовна масажа. Мускулите и зглобовите стануваат еластични што овозможува правилен моторен развој на детето. Бебешката кожа што ја масираме ќе биде поздрава и посветла со подобар тон, а се воспоставува подобра циркулација низ кожата.

Туи-на масажа

Една од најстарите форми на терапевтска масажа е кинеската Туи-На масажа, која се базира на стимулација на акупунктурните точки. Овој третман, доколку се практикува секојдневно, значително ги намалува симптомите на аутизам и церебрална парализа, како што се:

 • Проблеми со говорот
 • Социјална интеракција
 • Несоница
 • Хипер и хипосензитивност
 • Концентрација
 • Стомачни тегоби (запек и дијареа)

Терапијата за церебрална парализа, покрај горенаведените чести симптоми, посветува посебно внимание на подвижноста на зглобовите, мускулната релаксација која спречува грчеви и помага при рамнотежа и координација, тремор на рацете, хипотонија и мускулна хипертензија.

Деформитети на 'рбетот

Резултатите од систематските прегледи на децата во основните и средните училишта покажуваат дека деформитетите на 'рбетот се зголемуваат од година во година. Мускулно-скелетниот систем на децата во развој под влијание на внатрешни и надворешни фактори е подложен на деформации. Генетското наследство и лошите навики на држење на телото, прекумерната тежина на училишните чанти, кратковидоста, несоодветните училишни клупи и столчиња, недоволната физичка активност доведуваат до нарушена статика на 'рбетот, што резултира со кифоза, сколиоза и лордоза. Ненадејниот раст на децата во пубертетот негативно влијае на развојот на веќе присутните деформитети. Најчести деформитети на 'рбетниот столб се: кифоза, лордоза и сколиоза Во нашата установа ги применуваме најефективни сертифицирани методи за лекување на деформитети.

Функционална електростимулација FES

Електростимулацијата е терапевтска процедура со нискофреквентни струи во која се користат дразби со одреден интензитет, фреквенција и времетраење со цел да се предизвика мускулна контракција на мускулите кои од одредени причини не се во состојба да функционираат нормално. Исклучително е ефикасна кај деца со церебрална парализа, хемипареза, слабос на мускулите и нервни лезии, односно повреди и оштетувања на нервите.

Стимулација на заздравување на фрактури

Физичкиот третман на скршениците се одвива во две фази: при имобилизација и по отстранување на имобилизација Периодот за време на имобилизацијата се заснова на принципот „мобилизација при имобилизација“ - кинезитерапија со изометриски вежби и активирање на сите имобилизирани мускули. Активните вежби ја подобруваат васкуларизацијата и спречуваат брза мускулна атрофија. Започнува веднаш по поставувањето на имобилизацијата, истиот ден. Имобилизацијата обезбедува добро заздравување, но ја намалува васкуларизацијата и метаболизмот на сите ткива, додека мускулното ткиво брзо атрофира и слабее. Доколку повредата е потешка и води до брза мускулна атрофија, се користи електромиостимулација т.е. компјутерско зајакнување на мускулите преку отвори во имобилизација. Заздравувањето на фрактурите се стимулира со електротерапија, ласерска терапија и кинезитерапија. Периодот по имобилизацијата ни остава можност за многу покомплексна програма на физикален третман и рехабилитација.