Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

Најчести деформитети кај децата се стекнуваат во училишна и предучилишна возраст.
Резултатите од општиот лекарски преглед на децата во основните и средните училишта покажуваат дека деформитетите на ΄рбетот од година во година се зголемуваат.Предмет на деформитетите е коскено - мускулниот систем на децата кои се уште се во развојна фаза под влијание на надворешни и внатрешни фактори. Генетиката и несоодветното држење на телото, тешките училишни чанти, кратковидоста, несоодветните училишни столчиња и клупи, недоволната физичка активност, сето тоа доведува до нарушена статика на 'рбетот која подоцна се развива во кифоза, сколиоза и лордоза. Брзиот раст на децата во пубертет неповолно влијае на развојот на веќе постоечките деформации.

Кифозата е зголемена кривина на 'рбетот на градниот дел, но може да се појави и на другите делови на ΄рбетот. Најмногу можеше да се забележи во седечка положба и проследено со искривување на рамената навнатре. Често е предизвикана од брзиот раст и несоодветното седење на децата со слаби стомачни и грбни мускули.

Сколиозата е искривување на 'рбетот на страна. Може да биде еднострано во форма на буквата „С“, или двострано во форма на „S“ и многу ретко тространо. Однадвор нема видливи знаци и многу често овие деца совршено го држат телото за да се попречи раното дијагностицирање. Затоа се препорачува децата на оваа возраст почесто да се прегледуваат темелно и да се посветува големо внимание доколку се појави асиметрија на телото (спуштање на едното раме наспроти другото, градниот кош е повеќе испакнат на еднато страна од другата, ребарниот лак оди навнатре,... ). За разлика од другите деформитети каде причината е обично очигледна, сколиозата е претежно со непозната етиологија, па затоа е тешко да се предвиди како ќе напредува што го отежнува заздравувањето и прогнозата. За жал, понекогаш покрај сите вложени напори за превенција и адекватен третман, постојат некои трајни исходи на коскено-мускулниот систем. Затоа е толку важно рано забележување на деформитетот, бидејќи шансите за успешно лекување се поголеми.

Лордозата е пренагласена крива на лумбалниот дел на 'рбетот. Главно тоа е последица на слаби стомачни мускули, но и некои деформитети на стапалата или колената кои ги доведуваат нозете и карлицата во неправилна положба што се компензира со изразена кривина во лумбалниот дел на 'рбетот. Кога ќе го набљудуваме детето од страна (профил) може да забележиме голема стомачна испакнатост кај некои слаби деца и обично со слаби стомачни мускули. Иако не се смета за сериозен деформитет кај децата и обично не се лекува, дури и поминува како незабележано кај по полнички деца, сепак преминува во посериозен стадиум на постара возраст поради нарушената статика на целото тело што потоа води до болни и дегенеративни заболувања.

Градниот кош
Абнормалностите во развојот на градниот кош може да се манифестираат како pectus excavatum и pectus carinatum. Поради неправилната положба на ребрата, карактеристика на овој деформитет е намалената вентилација на белите дробови и често е придружена со деформитети на 'рбетот.

Нозете
Најчести деформитети на стапалата се рамните стапала. На нив влијае генетската предиспозиција, но и физичката неактивност, прекумерната тежина или несоодветните чевли. Исходот е тешкотии при одење, трчање и стоење, болки во нозете, а понекогаш дури и во сакрумот.

Забележете го деформитетот на време
За успешно излекување на деформациите на стапалата, градниот кош и ΄рбетот мора навреме да се забележат при општиот лекарски преглед но и со редовна контрола од родителите и наставниците од училиштето. Знаците на деформитетите може да се видат со темелно набљудување на детето во исправена стоечка положба. Прво треба да се види дали тежината на телото е рамномерно распоредена на двете нозе, дали детето има рамни стапала, каква е положбата на прстите и глуждот. Потоа треба да се забележи дали колената се допираат или се преклопуваат или можеби се отидени премногу назад. Несоодветната положба на стапалата и колената доведува до лоша положба на карлицата која може да биде косо на едната страна или долниот дел да биде поставен навнатре. Фигурните триаголници (празниот простор што го формираат телото и рацете) треба да бидат симетрични. Постојат асиметрии на зглобовите што може да доведат до нееднакво ниво на скапулата и рамената. 'Рбетот гледан одзади треба да биде во права линија со остро зашилени завршетоци.

Корекција на деформитетите
Кога ќе се забележат овие деформитети, на детето му се укажува да оди на корективна гимнастика. Тоа се терапевтски вежби кои имаат за цел да ја подобрат нерамнотежата на системот на коскениот зглоб, како и на мускулите. Доколку тоа не е целосно возможно, треба да се прекине континуираниот напредок на деформитетот. Корекцијата на деформитетите на 'рбетот е долг процес кој бара голем ангажман од детето и родителите како и медицинска помош. Само добро избраната и целосно применета кинезиотерапевтска програма на вежби може да доведе до можност за запирање, корекција на делумна или целосна корекција на деформитетот.

Нашиот искусен тим на физиотерапевти ќе изврши сеопфатна проценка, вклучувајќи постурални и биомеханички проценки, за да го дијагностицира Вашиот проблем.