Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

Термотерапијата значи користење на греење и ладење во процесот на лекување и третман на пациентите. При примена на топлината, односно ладење, постојат два типа на третмани:

  1. Термотерапија (thermos gr. – топлина );

2. Криотерапија ( krios gr. – ладно ).

Термотерапија

Термотерапијата се заснова на способноста на организмот да ја користи околната топлина, ако топлината од околината е поголема (или енергија која доаѓа однадвор во друга форма), или да дава топлина ако температурата на телото е повисока од надворешната температура.

Секое дејство со некаква температура е поврзано со оддавање топлина. За да му даде топлина на организмот, медицинската пракса користи неколку видови извори:

  1. Природни извори на топлина (сонце, гејзери, топли минерални извори итн.)
  2. Вештачки извори на топлина:
    - Примарни – електрични уреди за греење, И.Р. светилка, електрични перници кои даваат топлина од себе итн.
    - Секундарни – кои само ја пренесуваат добиената топлина во организмот: топла вода, водена пареа, топол воздух, пелоид, парафин, песок итн.

Сите споменати извори на топлина можат да се користат за лекување во зависност од условите и околностите кои се утврдени од следниве фактори: ефикасност, практичност, рационално користење, место за лекување итн. Процесот на термотерапија е строго индициран со оглед на општите ефекти на организмот до кој можат да доведат.

Физиолошки може да се забележи зголемен проток на крв, што секако добро делува кај многу патолошки состојби, каде што се шири волуменот на крвните садови, се зголемува трансудацијата, како и количината на лимфата. Освен вазодилататорниот ефект, термотерапијата има и лековито средство за намалување на болката.

Во просек, ако топлината трае од 15-30 минути, температурата на телото се зголемува за 1º C. поради брзата размена на супстанции термотерапијата се користи во третманот за слабеење. За време на потењето се исфрлаат многу материи како и токсини па се користи и во третманите за детоксикација на организмот.

Термотерапијата е најкорисна во лекувањето на:

- Посттрауматски состојби;

- Ревматски заболувања

Нашиот искусен тим на физиотерапевти ќе изврши сеопфатна проценка, вклучувајќи постурални и биомеханички проценки, за да го дијагностицира Вашиот проблем.

Криотерапија

Исто како што термичките третмани се спроведуваат со додавање топлина на телото, така и со аплицирање течни, полутечни или тврди материи, топлината може да се одземе со користење на истиот тип на супстанции кои се со температура пониска од температурата на телото. На површинските крвни садови ладењето доведува до вазоконстрикција што доведува до реактивна хипотермија.

Локалното пакување во форма на пластични кеси за мраз се редовна процедура во медицинската и домашната пракса. Ладењето доведува до аналгетски и анталгичен ефект врз периферниот нервен систем. Кесичката со мраз не се нанесува директно на телото туку е завиткана во крпа за да се регулира ладењето. Додека мразот се топи, добива дел од температурата на телото.

Во конзервативната медицинска пракса, пакувањето мраз се користи за различни видови на воспалителни процеси: тонзилитис, апендицитис, аднекситис. Во последно време криотерапијата има широка употреба како аналгетик бидејќи ја нарушува спроводливоста на болните сензации.

Совршено функционира во посттрауматски состојби (контузија и дисторзија) каде освен аналгетскиот ефект има и вазодилататорски ефект на крвта и лимфните садови така што ги намалува отоците и можното крварење.

Оваа апликација на греење или ладење овозможува скратување на должината на инвалидитет и брзо враќање на изгубените функции.