Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

 

 

Се вели дека ултразвукот е главно бесшумен звук. Така, човечкиот организам го чувствува треперењето на фреквенцијата од 16 до 20000 Hz, бидејќи овие фреквенции се покажаа како најдобри во задачата што треба да ја остварат.
Кога ултразвукот се нанесува на болното место има два главни ефекти кои ги користиме при лекување. Првата е топлината што се создава кога ткивото ги апсорбира вибрациите од главата на уредот за ултразвук. Во овој случај, кожата и поткожното ткиво не се загреваат, туку се загреваат длабоките ткива. Во оваа ситуација циркулацијата е подобра и ресорпцијата на екстравазатот е побрза. Друга важна акција е микро масажата на таканаречените станици на клетките.
За разлика од класичната масажа со прсти или некој уред, ултразвучната вибрација е со мала амплитуда, така што мембраната на клетките реагираат на неа. Потоа ја засилува својата пропустливост, што го забрзува неговото заздравување доколку случајно е оштетено. Ефектот на местото го гледаме подоцна, на делот од ткивото или на целиот орган со смирување на воспалителниот процес и забрзување на регенерацијата. Покрај болното место, ултразвукот реагира и на капиларите со зголемување на нивната пропустливост, а со тоа го забрзува снабдувањето на ткивата со кислород и други хранливи материи.
Ултразвукот најчесто се користи кај хронични состојби на нервите, лигаментите, мускулите и 'рскавицата на зглобовите. Одлични резултати се постигнуваат ако се користи во случаи на артроза, ревматизам, стрес синдром или спортски повреди.
Неговата дополнителна предност е можноста да се нанесе на наведеното болно место со избирање на сонда со мал дел, односно кога сакаме да делуваме само една регија, ултразвукот се применува само на тоа место без губење време или енергија на околното здраво ткиво.
Употребата на повисоки фреквенции е индицирана кај калкар калканеи и во лекување на целулитот.