Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

РЕФЛЕКСОЛОГИЈА – КОГА ТРЕБА ДА СЕ ОДИ КАЈ РЕФЛЕКСОТЕРАПЕВТ?

Првиот третман е всушност дијагностички, бидејќи болката во одредена точка на стапалото покажува кој орган страда. Тој му кажува на терапевтот дали се работи за акутна или хронична болест. Доколку веќе имате некој здравствен проблем, посочете го кај вашиот терапевт-рефлексолог. Тој многу брзо ќе го почувствува проблемот. Ако болката во стапалото е остра и продорен, проблемот е акутен. Од друга страна, досадната болка во стапалата обично укажува на хронично нарушување кое енергично ослабнало одреден орган.

Меѓутоа, кога терапевтот вели дека, на пример, има „недостаток – енергетски дефицит во бубрезите“, тоа не мора да значи дека му дијагностицирале бубрежна болест. Потоа, како што толкува традиционалната кинеска медицина, станува збор за недостаток на свежина во телото. Тоа е придружено со постојано чувство на слабост – хроничен замор, вознемиреност и страв, неволност и апатија. Овие состојби често се поврзуваат со болести на одредени органи.

Древната техника на масажа на стапалата како превенција од болести – Рефлексната масажа на стапалата е најефикасна доколку се применува превентивно, пред да се појават симптомите на болеста.

Најдобри резултати се постигнуваат во третманот на функционални нарушувања, како што се: главоболка, мигрена, несоница и невроза.

Рефлексотерапија третира болки во вратот и рамената или помеѓу лопатките, ја ублажува болната менструација, ишијас – лумбаго. Многу е ефикасен за проблеми со варењето, гастритис, опстипција. Ефикасно делува на спортски повреди, алергии, го проредчува ноќното мокрење. Помага во лекување на импотенција и стерилитет, но најмногу се користи за ублажување на последиците од стресот и ревматолошките заболувања. Покрај тоа, рефлексологијата на стапалата се препорачува како дел од програмата за слабеење.

Рефлексолошкиот третман се препорачува за луѓе од сите возрасти – бебиња, деца, адолесценти, возрасни и постари лица. На здравите им помага да го одржат своето здравје, а на болните полесно да ги надминат болестите. Поради својата достапност и занемарливите контраиндикации, рефлексологијата на стапалата ги има сите предиспозиции да стане дел од нашето секојдневие.

Рефлексологијата е незаменлив метод при детоксикација на црниот дроб Детоксикацијата на организмот добива се поголемо значење, поради бројните штетни влијанија на средината во која живееме.

Рефлексологијата на стапалата е првенствено терапевтска масажа, која е важна и во периодот на чистење од токсини. Поаѓа од позицијата дека на стапалата се наоѓаат рефлексните точки на сите органи, жлезди и делови од телото. Прецизен притисок врз соодветните точки делува на одреден орган или дел од телото. Така, се стимулираат одбранбените потенцијали на ослабените и заболените органи. Во периодот на детоксикација – рефлексотерапијата е вредна поддршка. За време на третманот се стимулираат 7.000 нервни завршетоци на стапалата. Исто така, треба да се напомене дека телото ги насочува токсините колку што е можно подалеку од срцето. Најчесто се собираат на стапалата кои се многу чувствителни, така што рефлексологијата игра незаменлива улога во детоксикацијата.

        

Кога телото се детоксицира со помош на рефлексологијата, посебно внимание се посветува на рефлексната точка за црниот дроб. Овој орган има над 500 функции во телото. Најважни од нив се: прочистување на крвта, елиминација на токсините, регулирање на крвниот притисок и метаболизмот. Тоа е исто така важна рефлексна точка за бубрезите со цел да се елиминираат штетните материи и да се намали задржувањето на течностите во телото.

Клучни зборови: рефлексотерапија, детоксикацја, црн дроб, несоница, анксиозност, главоболка.