Методија Шаторов-Шарло бр.15/1-10
Аеродром, 1000 Скопје, Северна Македонија
02 2466021
070333235
contact@lasermed.com.mk
laser_med@yahoo.com

ФАСЦИЈАЛНА МАНИПУЛАЦИЈА – Континуирана едукација во областа на физикална терапија и медицинска рехабилитација

Континуирана професионална едукација во нашата Установа се збогати со уште една стручно усовршување. Во период од 16 – 21 Август 2022 год, Д-р сци Снежана Лазаревска учествуваше на обука за Фасцијална манипулација, во организација на ,,STECCO,, Институтот за Фасцијална Манипулација во Падова – Италија. 

  

Обуката беше спроведена под водство на Проф. д-р Антонио Стеко.


Read More

Рехабилитација кај ПАРЕЗА НА ЛИЦЕВ НЕРВ – Белова Пареза

Парезата на лицевиот нерв е релативно честа состојба која се манифестира со акутно настаната слабост на мускулите на едната половина на лицето. Лицевиот нерв е значаен за комуникација и емоционална експресија. Оштетувањето на неговата функција може значително да го наруши квалитетот на животот.

Read More

МУСКУЛОСКЕЛЕТНА УЛТРАСОНОГРАФИЈА –  Континуирана едукација во областа на физикална терапија и медицинска рехабилитација

Во склоп на континуирана професионална едукација во нашата Установа, Д-р сци Снежана Лазаревска во период од 23 – 26 Јуни 2022 год.  учествуваше на обука за Мускулоскелетна Ултрасонографија, во организација на ,,ИНСТЕМА,, Институтот за постдипломска едукација во физикална терапија  во Валенсија-Шпанија.

 

Голема благодарност на извонредната спроведена обука под водство на Професорот Д-р Адриан Бенито Доминго од Шпанската групација ,,МУП,, Мускулоскелетна Ултрасонографија во Физикална Терапија и честитки за беспрекорната организација од страна на организаторите.

                     

Read More

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА на проектот “Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19”

Центарот за физикална и кинезитерапија ,,Ласер Мед,, Скопје, претставуван од Д-р сци Снежана Лазаревска, учествуваше на завршната конференција на проектот “Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19” и упатува благодарност до Центарот за управување со промени – ЦУП, за укажаната можност за учеството во проектот.

 

Настанот го отворија сопругата на Претседателот на РСМ г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска, Извршната директорка на ЦУП г-ѓа Неда Малеска Сачмароска, проектната координаторка во ЦУП г-ѓа Јасна Пајковска, претставникот на канцеларијата на USAID North Macedonia г-дин James Stain и градоначалникот на Општина Охрид г-дин Кирил Пецаков.

Read More

МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА – Болест со илјада лица

Мултипла склероза претставува заболување на централниот нервен систем и ΄рбетниот мозок. Кај мултипната склероза, имуниот систем на индивидуата ги напаѓа заштитните (миелински) обвивки на нервните влакна во централниот и ΄рбетниот мозок, на тој начин попречувајќи ја нивната нормална функција.

Read More

ФАСЦИЈА – Најфасцинантна структура на нашето тело

Низ вековите, третманите поврзани со различни типови на мануелни техники главно биле насочени кон повреди на мускулно-скелетниот систем и нивна биомеханичка анализа на дејствување во процесот на лекување. Во последните години е забележан голем пресврт во здравствените науки,

Read More

ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ – Причини, Клиничка слика, Дијагноза и Третман

Паркинсоновата болест е прогресивно невродегенеративно растројство, кое предизвикува карактерстични моторни симптоми од типот на тремор на одреден делови на телото (тресење најчесто на рацете, потоа на нозете, главата, долната вилица), брадикинезија (забавено движење), постурална нестабилност (нестабилност при одење и стоење), како и немоторни симптоми како што се констипација (запек), несоница, кошмарни соништа, кои може да се јават многу години пред појава на класичната тријада на симптоми (тремор/ ригор- зголемен мускулен тонус, брадикинезија).

Read More